Criticile aduse Ungariei pentru legea antiimigrare

Ungaria si-a prezentat planurile de a ridica un gard de-a lungul granitei cu Serbia, ca parte a unei controversate actiuni antiimigranti, declarand ca “nu-si mai poate permite sa astepte mai mult” pentru ca Uniunea Europeana sa vina cu o solutie pentru criza migratiei.

Gardul urmeaza sa aiba patru metri inaltime si o lungime de 177 de kilometri si s-ar putea chiar sa contina si sarma ghimpata.

Ungaria este una dintre punctele principale de intrare a migrantilor in zona Schengen fara pasaport si a observat o crestere in numarul migrantilor, cu aproximativ 57.000 de oameni intrand in tara ilegal in acest an doar, in crestere fata de 43.000, cati au fost inregistrati pe intreaga perioada a anului trecut. 95% dintre acestia ajung aici din Serbia, tara care nu este membra a Uniunii Europene, insa se afla in tratative. Anul trecut, Ungaria a primit mai multi refugiati per capita decat oricare alta tara din Uniune, cu exceptia Suediei. Orban a declarat ca este de parere ca migatia este “un pericol pentru civilizatia europeana.”

Atragand votantii de partea partidului de dreapta, Jobbik, guvernul a inceput sa-si piarda rabdarea cu eforturile din Bruxelles de a gasi o solutie pentru valul de imigranti care ajunge in Uniunea Europeana. Prim-ministrul Victor Orban a declarat ca o propunere de a distribui migranti in mod egal in toate cele 28 de state membre se afla “la limita nebuniei”, in timp ce Peter Szijjarto a criticat negocierele “lungi si consumatoare de timp” ale Uniunii Europene, cand a anuntat miscarea Ungariei in ziua de miercuri.

Insa, planul gardului a fost imediat criticat, atat in tara, cat si le nivel international, evocand amintiri din perioada Cortinei de Fier. Agentia de Refugiati a Natiunilor Unite a declarat ca ar amplasa “prea multe bariere” pentru azilul inalienabil a drepturilor omului. Un fost diplomat din regiune a declarat ca “acest lucru este scandalos […], Ungaria care a fost prima tara comuniste ce s-a desprins de Cortina de Fier, ridica acum o noua cortina pe granita de sud.”

“Sunt surprins si socat”, a declarat Prim-ministrul sarb, decizia fiind la fel de nepopulara cu Frontex, care a criticat o decizie similara recenta, care prevedea ca Bulgaria sa ridice un gard la granita cu Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *