Cum a incalcat Canada drepturile omului de-alungul anilor

eugenics

Daca e sa intrebi o persoana ce parerea are despre Canada, multi dintre acestia iti vor spune ca este o natiune cooperativa si pasnica ce valorifica  toleranta si drepturile civile. Totusi, Canada are un trecut destul de intunecat. Daca ar fi sa te uiti mai atent vei vedea ca fatada inocenta a Nordului Alb este spulberat de o serie de adevaruri cutremuratoare.

Eugenismul, este o ramura a stiintei care se ocupa cu imbunatatirea genetica a rasei umane. Aceasta era foarte populara in secolele XIX si XX. In Canada aceasta stiinta a fost utilizata in scopuri mai putin placute. In anul 1928, guvernul Alberta a validat legea de Sterizilare Sexuala. Aceasta presupunea ca toti cei care doreau sa fie eliberati dintr-un spital de boli mintale sa fie sterilizati drept consecinta pentru eliberarea lor. In anul 1937 s-a aprobat o modificare a legii ce permitea sterilizarea celor bolnavi psihic fara aprobarea acestora.

In mod incredibil, acest program a rezistat pana in anul 1972. In acel timp se recomanda sterilizarea a 99% din cele 4,795 de cazuri. Majoritaea erau femei si oameni de origine aboriginala.

Leilani Muir, una din victimile acestui act, a dat in judecata guvernul Alberta in anul 1995 si a ajuns sa castige o suma de 1 milion de dolari canadieni drept daune. Aceasta actiune a dus la o multitudine de astfel de precese impotriva guvernului pe parcursul anilor ce au aurmat, lucru ce a dus la cunostinta in masa despre acest program oribil. Datorita volumului mare de procese, guvernul Alberta a fost nevoit sa impuna o limita a daunelor obtinute de cei nedreptatiti de maxim 150 000 de dolari canadieni.

In consecinta opinia publica s-a facut cunoscuta destul de rapid. Guvernul a fost nevoit sa abdice aceasta modificare la nici macar 24 de ore de cand a fost instaurata. Drept efect, guvernul a fost nevoit sa plateasca daune morale de 80 de milioane de dolari canadieni.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *