Iisus
Iisus

Perceptia:

Din cand in cand, cineva va veni si va spune ca a gasit fata lui Iisus intr-o bucata de lemn sau pe un sandvici prajit. Si poti sa recunosti imediat fata datorita parului lung si a barbii destinctive, fiind probabil cea mai recognoscibili fata din lume. Tip alb, de obicei cu parul deschis la culoare. Nu e doar o inventie a culturii pop. Iisus apare asa si in Palatul Apostolic din Vatian si in fiecare manastire din Romania.

Realitatea:

Dupa cum probabil ca va dati seama, Yeshua din Nazaret, omul pe care noi crestinii il numesc astazi „Iisus Hristos”, arata mai putin a alb si mai mult a arab din Orientul Mijlociu, tinand cont de faptul ca acesta a trait … in Orientul Mijlociu.

De ce ni-L imaginam gresit?

Pentru imaginea dominanta, care il prezinta pe Iisus ca fiind alb, trebuie sa le multumim unor artisti ca Leonardo da Vinci si Michelangelo. Cele mai multe picturi pe care le-au facut si in care este infatisat Iisus din perioada Renascentista au devenit imaginea „definitiva” a acestuia, fiind prezentat ca un barbat frumos si italian, la fel ca pe toata lumea din picturile respective.

Insa, nu e doar vina lor in mod exclusiv. Picturile europene din perioada Medievala L-au prezentat pe acesta in acelasi mod, in mare pentru ca, in perioada in care au tot avut loc Cruciade, era mai bine ca Biserica sa nu aminteasca oamenilor ca se rugau unui mic evreu maro.

Desigur, aceasta libertate de a-l prezenta pe Iisus ca fiind de alta rasa decat ar fi fost, de fapt, nu este intalnita doar in cazul populatiei albe, Iisus fiind portretizat ca fiind negru, hispanic sau asiatic, depinzand de cine realiza pictura respectiva.

Nu stiu ce parere are Biserica despre acest lucru, insa nu cred ca s-a declarat foarte bucuroasa.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *