Depresia

Batran depresiv

Depresia este una dintre cele mai comune boli ale momentului – cifra oficiala este undeva la 350 de milioane de oameni in toata lumea, insa numarul ar putea sa fie cu mult mai mare. Acest lucru se intampla pentru ca unii oameni nu vor sa accepte ca sufera de aceasta tulburare; pentru ei, depresia este o boala pentru cei slabi, lucru care nu este adevarat, de altfel, deoarece fiecare dintre noi percepe anumite lucruri si evenimente diferit, deci daca un om nu poate trece peste o anume intamplare, nu este vina slabiciunii sale, ci e doar modul sau de a fi.

Alti oameni nu vor sa accepte din cauza stigmatului social. Unii oameni, precum cei descrisi anterior, nu vad cu ochi buni o astfel de tulburare, lucru care nu poate decat sa fie frustrant. Din pacate, unii oameni traiesc cu frica de a nu fi stigmatizati pentru boala lor, asa ca prefera sa sufere in tacere, in loc sa viziteze un medic de specialitate si sa urmareasca un tratament. O a treia categorie este cea a celor care nu dispun de informatiile necesare. Acest lucru este mai ales valabil in cazul persoanelor in varsta si din mediul rural.

In Romania, exista cel putin doua milioane de oameni diagnosticati cu depresie, cea mai afectata grupa fiind cea a batranilor, in care peste 5% dintre ei sufera de tulburarea depresiva. Luand in calcul acesti factori, putem sa fim siguri ca numarul lor este cu mult mai mare.

In cazul in care depresia devine cronica, persoanele ajung sa aiba si ganduri sinucigase, iar, in lipsa tratamentului, multi chiar ajung sa faca acest pas. Din fericire, acest lucru se poate preveni, prin vizite la medicul specialist si urmarea tratamentului prescris.

Nu e nicio rusine in a recunoaste ca ai depresie – trebuie doar sa actionezi ca atare, in favorea ta, pentru binele tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *