psihologie
psihologie

Exista vreun motiv pentru fiecare decizie pe care o iei vreodata? De exemplu, de ce esti atras de o anumita persoana si de alta nu? Nu raspunde imediat de ce anume. Potrivit cun un studiu anume, oamenii au fost pacaliti foarte usor sa isi justifice alegerile pe care nu le-au luat despre cei pe care i-au gasit atragatori.

Cateodata ne impiedicam de alegerile oarbe. Tindem sa avem foarte putina cunostinta sau nicio cunosctinta pentru toate alegerile pe care le facem uneori. Atunci incercam sa rationalizam prin umplerea golurilor, a spatiilor libere. Se pare ca avem foarte putin acces la propriile ganduri si lucrari ale propriilor constiinte.

Mai multe minti nu sunt de fiecare data mai bune decat una singura. Potrivit cu psihologii, procesul de brainstorming alaturi de altii nu este mereu cea mai eficienta metoda de a ne rezolva problemele. Atunci cand oamenii se gandesc la anumite solutii unii alaturi de ceiallti, in grupuri mari, acestia tind sa devina lenesi, isi uita ideile atunci cand altii vorbesc si de cele mai multe ori se ingrijoreaza de ceea ce pot gandi altii legat de propriile opinii.

Ar fi mult mai productiv daca membrilor unui asemenea grup li s-ar permite sa gandeasca fiecare pe rand, apoi sa se intoarca in grup cu propriile lor idei, apoi grupul sa evalueze fiecare idee pe rand si sa o incorporeze in ceea ce are de rezolvat.

Suprimarea gandurilor este contraproductiva. Iti amintesti de situatiile in care esti atat de ingrijorat in legatura cu ceva si cum toata lumea iti spune sa iti scoti asta din minte? Ei bine, acesta este un sfat rau. Este contraproductiv sa iti surpimi in mod deliberat gandurile. Atunci cand iti suprimi gandurile cu stiinta proprie, poti simti un efect de recul ironic. La orice te-ai gandi pe moment, devine si mai puternic decat era inainte de asta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *