Evul Mediu nu a ucis progresul stiintific

Evul Mediu

Mitul:

Nu i se spune si Evul Intunecat degeaba. Orice cercetator care ar fi incercat sa studieze universul era oprit de Biserica Catolica, care credea ca doar Biblia trebuie citita. Credeau pana si ca Pamantul e plat, ce Dumnezeu!

Realitatea:

Pe langa faptul ca majoritatea oamenilor din Evul Mediu chiar nu credeau ca Pamantul era plat, Biserica nu a fost chiar atat de vinovata de omorarea stiintelor – de fapt, a si salvat-o.

Dupa ce barbarii au invadat Europa si Roma a luat-o pe calea dinozaurilor, Biserica Catolica a ramas singurul aspect al culturii romane care a ramas in Europa Vestica. Biserica a inceput sa intemeieze manastiri de-a lungul Europei, iar alaturi de calugari s-au aflat si bibliotecile lor impresionante. Calugarii erau cam singurii oameni educati din Evul Mediu, si cam tot ceea ce stim despre aceasta perioada a fost scrisa de ei.

Pe masura ce timpul a trecut, Biserica a mai facut un pas si a inceput sa intemeieze universitati pentru a preserva cunostintele dobandite de-a lungul istoriei. Poate ati auzit de cateva dintre el: Oxford, Cambridge si Universitatea din Paris (pe langa multe alte scoli importante din Europa). In aceste universitati, studentii invatau mai mult decat majoritatea studentilor de azi, fiind nevoie de sapte ani pentru a-ti lua diploma de licenta – evident, masteratul si doctoratul durau si mai mult. Universitatile erau si mare fane ale traducerilor, traducandu-i cu succes in latina pe Aristotel si Platon, pe langa altii, facand practic, posibila Renasterea.

Cam in aceeasi perioada in care universitatile au inceput sa apara prin Europa, cruciatii aduceau in Europa idei stiintifice si tehnologie obtinute de la musulmani. Inventii precum astrolabul si busola au patruns in Europa prin Spania musulmana, dovedindu-se utile in timpul Marilor Descoperiri Geografice. Negutatorii italieni s-au intors din rutele catre Nordul Africii si ne-au oferit o noua inventie: numerele arabice.

Medicina a facut si ea pasi mari, multumita sistemului universitatilor. Contrar opiniei publice, disectia cadavrelor era OK din partea Bisericii, iar universitatile medievale o faceau adesea in subsol (OK, deci, poate nu era totul chiar asa in regula). Pana in secolul XIV, existau deja spitale functionale, iar doctorii invatasera sa foloseasca antiseptice.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *