arabia

Femeile din Arabia Saudita au primit dreptul de a vota si de a sustine candidatii politici in urmatoarele alegeri, fiind o premiera in istoria tarii. De asemenea, femeile vor avea dreptul, incepand cu sfarsitul lunii august sa se inregistreze si in calitate de candidati. Potrivit presei locale, aproape 70 de femei isi doresc sa fie alese, iar altele 80 sunt interesate sa ajunga sefe de campanii.

O femeie care si-a depus actele de canditatura, a declarat catre ziarul local ca „participarea femeilor saudite in alegerile municipale ca si alegator sau candidat a reprezentat unul din cele mai mari vise ale noastre. Aceasta masura va permite femeilor din Arabia Saudita sa aiba un cuvant de spus in procesul de luare a deciziilor.”

Progres in drepturile femeilor

Conform rapoartelor gazetei locale, drepturile nou introduse a fost anuntate pentru prima data de Regele Abdullah in anul 2011- ceea ce a determina o schimbare semnificativa in ceea ce priveste cultura conservatoare extremista a statului. In timp ce criticii sustin ca aceasta lege nu reprezinta mare lucru in progresul drepturilor femeilor, este, cel putin, un pas catre directia buna.

Reprezentatul Drepturilor Omului declara ca „aceasta ultima decizie transmite un mesaj important pentru toate sectoarele societatii saudite. Acela ca femeile, la fel ca si barbatii, au un cuvant de spus si sunt calificate in a lua decizii care afecteaza interesul public.”

Cu toate acestea, femeile din Arabia Saudita se lupta si pentru alte drepturi, care par a fi un lucru de neimaginat pentru femeile din occident: acestea se lupta sa aiba un pasaport, sa calatoreasca si sa isi poata deschide un cont bancar fara sa fie insotite de un barbat. Cu toate acestea, femeile nu vor avea dreptul sa poarte haine care sa le arate trupul sau fata, nici nu vor avea dreptul sa se machieze sau sa petreaca mai mult timp alaturi de barbati care nu sunt rude cu ele.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *