Hidrogenul este combustibilul viitorului

toyota-fcv

De-a lungul timpului industria auto a incercat sa gaseasca un inlocuitor pentru combustibilii fosili folositi in functionarea masinilor de zi cu zi. Pana acum au fost foarte multe incercari de a substitui acesti combustibili, dar pana acum nu s-a gasit un combustibil sau o metoda care sa egaleze performanta si eficienta motoarelor clasice.

Masinile electrice par a fi o parte din viitorul apropiat, dar daca stam si sa ne gandim ca acestea necesita ore bune de incarcare la priza si ca autonomia acestora este una foarte redusa, nu se pare ca vor inlocui prea devreme masinile actuale.

Hidrogenul pe de alta parte pare a fi o alternativa care se apropie de combustibilii fosili. In primul rand, hidrogenul este cel mai abundent element din atmosfera asa ca nu vom ajunge niciodata sa ducem lipsa de acesta. Problema este ca hidrogenul nu se gaseste in stare pura si este mereu combinat cu un alt element. Procesul de productie fiind unul destul de greu si de costisitor. De asemenea nu exista suficiente statii de alimentare impanzite in jurul lumii pentru a face o astfel de masina o optiune.

Daca aceste doua elemente ar fi rezolvate, masinile pe hidrogen cat se poate de reale. Toyota a lansat de curand modelul FCV care functioneaza pe baza hidrogenului drept combustibil. Automobilul are o autonomie de 700 de km si dureaza doar cateva minute pana cand vei umple rezervorul cu hidrogen. Asadar o masina are aceleasi proprietati cu una normala.

Marele avantaj pe care il prezinta un motor este acela ca nu produce emisii toxice. Singura emisie produsa de aceste motoare ia forma vaporilor de apa. Toyota spune ca masina va fi disponibila incepand cu anul viitor in Japonia pentru inceput si mai apoi va fi lansata si in Europa si in Statele Unite ale Americii.

Masina viitorului este aici, are nevoie doar de infrastructura pentru a putea rezista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *