Istoria zilei cu ghinion: Vineri, 13

Vineri 13

Dupa cum articolele din ziare si Dan Brown ne spun de fiecare data cand aceasta data are lor, reputatia proasta a zilei de vineri, 13, dateaza de pe 13 octombrie 1307. Atunci, sute de cavaleri templieri au fost arestati in masa de catre un rege corupt al Frantei, exact cand isi asteptau fericiti weekend-ul. Cavalerii, ai caror misiune era sa protejeze pelerinii care calatoresc catre Tara Sfanta, au fost arestati si torturati, liderul lor fiind ars pe rug in Paris pe 18 martie 1314. Inainte sa moara, acesta a transmis un blestem epic asupra celor prezenti, multi dintre ei murind in maxim un an de la acel eveniment. Francezii au fost atat de impresionati de acest lucru incat s-au decis, nu doar sa-si aminteasca de blestem pentru totdeauna, dar si sa-si bazeze superstitiile pe baza zilei in care fusese arestat cu sapte ani inainte.

In realitate, exista o multime de referinte istorice atat catre data de 13, cat si catre ziua de vineri, ca fiind ghinioniste. Dar, intr-un exemplu in care viata imita arta prefacandu-se doar ca imita viata, nimeni nu s-a gandit sa combine aceste doua superstitii pana la inceputul secolului al XX-lea, cand un roman bestseller cu numele “Vineri, 13” a fost lansat.

Aceasta carte din 1907 prezenta povestea unui om de afaceri afurisit care planuieste sa duca la prabusirea bursei de valori. Fara cavaleri templieri, fara masti de hockey, doar un thriller tipic despre o afacere tipica de pe Wall Street care inexplicabil ne face sa ne notam data in calendar, sa sunam la serviciu si sa spunem ca suntem raciti si sa ne ascundem sub asternuturi la fiecare cativa ani, din cauza fricii arbitrare a unei combinatii de cifre si a unei zile a saptamanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *