Lucruri ce par false dar sunt adevarate

Chicago

Unele din lucrurile povestite in istorie, stiinta, geografie si matematica sunt atat de ciudate si ieside din comun incat ajungi sa crezi ca sunt imposibile si ca nu exista. Problema e ca acestea, pe cat ar parea de incredibile, sunt total adevarate. Daca ar fi sa ne uitam la aceste lucruri am regasi idei precum:

Copacul imens din India mai mare decat un supermarket

Cel mai mare copac din lume poate fi gasit in India si este numit “Marele copac Bayan” si acesta acopera o suprafata de 14 400 metri patrati. Suprafata ce ar fi in general mai mare decat un supermaket normal ce are o suprafata de doar 10 000 metri patrati. Copacul are o vechime de 250 de ani si are radacini aeriene care se intind pe o arie destul de mara.

Daca ar fi sa comparam aceasta cu un supermaket de dimensiuni medii am ajunge sa vede ca acest copac are o suprafata cu aproximativ 30% mai mare decat un supemarket modern.

Orasul Chicago a fost ridicat cu 1 metru intre 1850 si 1860

Aceasta e doar o medie, intrucat orasul a fost inaltat cu pana la 5 metri in unele parti ale orasului. Chicago a fost un oras care avea probleme destul de mari cu noroiul ce se acumula in oras la mijlocul secolului 19. Acest lucru se intampla datorita faptului ca se afla la malul marii. Drumurile si trotuarele erau mai mereu invadate de noroi, fapt ce a dus rapid la imprasierea bolilor precu febrea si disinteria sau colera.

Dupa mai multe incercari esuate orasul a reusit sa instaleze un sistem de canalizare eficient in anul 1855. Orasul a apelat la ajutorul inginerului Chesbrough din Boston care era recomandat in astfel de lucrari. Acesta a spus ca va fi necesara inaltarea orasului pentru a face un sistem de canalizare eficient.

Dupa multe dispute s-a recurs la ridicarea intregului oras cu inatimi de la 1 la 5 metri in functie de zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *