catcat

Toate felinele, fie ele salbatice sau domestice, fac parte din aceeasi familie, familia Felidae. Pisica domestica vine dintr-o specie de dimensiuni mai mici, pisici salbatice, pe numele ei Felis Silvestris. Singura felina care traieste in grupuri este leul. Toate celelalte feline sunt vanatori solitari, prefera sa traiasca pe cont propriu decat intr-o comunitate, intr-un grup. Un alt fapt interesant si neobisnuit despre pisici este faptul ca inima lor ajunge sa bata de doua ori mai repede decat inima unui om, astfel poate ajunge la un numar de 240 batai pe minut. Felinele au si un metabolism mai rapid, asadar inima lor are nevoie de mai mult oxigen.

Conform cu parerile formulate de experti, pisicile au fost domesticite cu aproximativ 4000 de ani in urma in Egipt, cand si-au dat seama oamenii cat de repede prindeau acestea soarecii care se hraneau cu cerealele si culturile lor. Este un fapt cunoscut ca pisicile erau venerate in Egiptul antic, insa putini stiu ca pisicilor le era acordata o deosebita atentie si in Roma. Romanii considerau pisica un zeu al libertatii, si era singurul animal caruia ii era permis sa intre in templele romane. Pisicile au fost aduse in anul 54 i.e.n de trupele lui Iulius Caesar in Britannia. Britannia s-a aliat cu Gallia (Franta zilelor noastre) pentru a face fata romanilor, si pisicile aduse drept mascote de acestia la lupta s-au imprastiat pe tot continentul european.

Pisicile traiesc in general 14-15 ani, insa sunt si cazuri in care au trait mult mai mult, astfel e cazul unei pisici femela din Texas, care a murit de batranete in anul 2005, la varsta de 38 de ani. Un exemplar mascul a ajuns la varsta de 36 de ani, in Devon, Anglia.

Un alt fapt interesant este superstitia comun intalnita precum ca o pisica neagra care iti taie calea aduce ghinion, in schimb in Anglia este exact invers, pisicile negre sunt considerate aducatoare de noroc.

Indiferent de cat de dulci ar fi, pisicile nu pot manca ciocolata. Chiar si o doza mica de ciocolata le poate fi fatala, deoarece contine o substanta ce nu poate fi metabolizata de organismul lor, este un stimulant cardiac si cauzeaza marirea considerabila a pulsului si probleme cardiace.

Expozitiile si concursurile de frumusete pentru pisici sunt acum obisnuite, primul concurs insa a avut loc in anul 1871, in Londra, la Crystal Palace. Pisicile sunt benefice pentru oameni, in special pentru cei singuratici. Se spune ca o pisica preia energiile negative si alina sentimentele negative ale oamenilor. Conform cercetatorilor, pisicile ofera afectiune si atentie, si atunci cand le mangaiem si rasfatam putem scapa de stres, anxietate, tensiuni si frustrare.

Exista si multe legende despre pisici, una dintre ele spunand chiar ca la nasterea lui Isus Hristos o pisica i-a tinut de cald.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *