Noul chip “fierbinte” de la AMD

FX-9590

Daca ai de gans sa iti achizitionezi un procesor Intel sau AMD de obicei totul se rezuma la solutia de racire cu care vine acesta din cutie. Solutia standard cu care vin procesoarele sunt suficiente pentru a ragi in mod eficient procesorul. Totusi acestea nu sunt facute pentru a suporta overclock sau de a fi foarte silentioase. Cei de la AMD se pare ca se indeparteaza de aceasta idee. Noul lor procesor de top din seria FX vine cu un sistem de racire standard bazat pe apa.

AMD trezeste la viata procesorul FX 9590, procesor ce a fost lansat in iunie anul trecut. La momentul respectiv acesta venea cu o solutie de racire clasica pe flux de are. Asta insemna ca nu putea impinge foarte mult chip-ul fara sa fii nevoit sa schimbi solutia de racire. De aceasta data totusi, AMD a decis ca un sistem de racire pe apa este necesar pentru a  tine toate cele 8 nuclee ale procesorului la o temperatura scazuta.

Nu intelegem de ce AMD nu a recurs la aceasta solutie prima data cand au lansat procesorul. Coolerul ales este un Cooler Master Seidon 120M all in one.  Ca sa facem o comparatie, procesorul Intel Core i7 4770k are un TDP (Thermal Desing Power) de 84 de W, pe cand varianta celor de la AMD are un TDP de 219W. Totusi procesorul Intel ruleaza la o frecventa de 3.5 GHz sau 3.9 GHz in modul Turbo cu toate cele 4 nuclee. AMD FX 9590 functioneaza la o frecventa de 4.7 GHz si 5 GHz in modul Tubro cu cele 8 nuclee de care dispune. Este un concept logic, mai multa putere de procesare, mai multa caldura disipata.

Pretul pentru un astfel de procesor este de 359 de dolari, sau 319 in cazul in care doresti procesorul fara sistemul de racire Cooler Master. In mod normal sistemul de racire costa 65 de dolari, asa ca iesi mult mai bine daca le iei la pachet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *