Oamenii sunt facuti pentru dependente

Opiu

Data viitoare cand auzi un batran vorbind despre cum copiii din ziua de azi sunt toti dependenti de droguri, toti consumand marijuana si ecstasy, adu-i aminte ca drogurile sunt motivul pentru care suntem cu totii aici.

In filmul “Noe” cu Russell Crowe (sau, daca nu l-ati vazut, in Biblie) care este primul lucru ce se intampla dupa restartul dat civilizatiei? Noe planteaza o vita de vie, face vin si se imbata – literalmente, este primul lucru pe care-l face dupa ce pune piciorul pe noul pamant verde, coborand de pe arca. Sigur, aceasta este doar o poveste simbolice, iar dovezile arheologice arata ca acest lucru este ridicol: in realitate, primul act al civilizatiei nu a fost sa faca vin, ci sa faca …. bere.

Sumerienii antici – adica, primii oameni care s-au stabilit intr-un loc care arata ca o civilizatie adevarata – isi foloseau jumatate din grane sa faca bere, iar atractia respectivei beri a fost motivul pentru care oamenii s-au oprit din migrat si au inceput sa se aseze in orase si natiuni. Alcoolul este greu de facut “la pachet” si a fost unul dintre primele luxuri permise care i-au facut pe murdarii nomazi sa spuna: “Da, treaba asta cu civilizatia nu este atat de rea.” Da, alcoolul este motivul pentru care s-au format civilizatii complexe, iar incercarea de a suporta civilizatia este unul dintre motivele pentru care majoritatea dintre noi au nevoie de alcool.

Iar acesta a fost doar primul nostru drog: am inceput sa folosim opium acum 6.000 de ani (facand bonguri din oase de animal), cofeina dateaza de acum 5.000 de ani, iar cafeaua de acum 700 de ani.

In realitate, e in regula – alcoolul, in cantitati moderate, iti face bine, la fel si cofeina.  Civilizatia moderna ne-a cerut sa lucram mai multe ore si sa ne luptam cu diferite tipuri de stres social, asa ca ne-am adaptat gasind lucruri in mediul inconjurator care ne ajuta sa stam alerti si sa rezistam in fata restului lumii. Nu subestima niciodata abilitatea omenirii de a se adapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *