Planete uluitoare din Univers

OGLE-2005-BLG-390L B

Oamenii de stiinta au reusit de-a lungul timpului sa inregistreze diferite planeta, care mai de care mai ciudate si mai uluitoare. Unele dintre acestea au temperaturi medii ce depasesc chiar si 7000 de grade Celsius. Multe dintre ele nu le vom sti niciodata si nici nu le vom retine, asta datorita numelor lor destul de lungi si complicate, care par a fi mai mult nume de elemente tehnice decat nume de planete.

Kepler 70 B

Aceasta planeta este recunoscuta ca fiind cea mai fierbinte planeta cunoscuta de oamenii de stiinta de pana acum. Temperatura la suprafata acesteia este de peste 7000 de grade Celsius. Acest lucru se datoreaza faptului ca este cea mai apropiata planeta de steaua sa. Chiar si asa distanta dintre stea si planete este de 65 de ori mai mare decat cea dintre Mercur si Soare. Un lucru destul de ciudat este ca planeta nu a explodat, fiind un gigant rosu acest lucru ar fi trebuit sa se fi intamplat deja. Dar planeta s-a stabilizat si s-a reintors la dimensiunile sale initiale.

OGLE-2005-BLG-390L B

Trecand de la cea ma fierbinte planeta la cea mai rece, aceasta are un nume de nepronuntat. Este cea mai rece planeta cunoscuta de oamenii de stiinta si o putem compara cu planeta Hoth din fimul The Empire Strikes Back. Un motiv pentru care temperaturile de pe aceasta plante sunt in medie de -200 de grade Celsius, este pentru ca se afla la cea mai mare distanta fata de soarele sau si face o rotatie completa in jurul acestuia in 10 ani. Pamantul are nevoie de 8776 ore pentru a face o rotatie completa in jurul Soarelui. Planeta se afla la mai bine de 28 000 de ani lumina distanta de Pamant, fapt ce este un alt record, fiind cea mai indepartata exoplaneta fata de Pamant descoperita de oamenii de stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *