Daca vrei sa motivezi oamenii, nu trebuie sa te bazezi pe logica si ratiune. Nu, oamenii au nevoie de un simbol. Un slogan, un steag si fata unui erou pe un tricou. Si ce se intampla cand lumea reala nu iti ofera ceva destul de bun incat oamenii sa te urmeze? Inventezi chestii, evident.
De exemplu, un exemplu celebru este Guy Fawkes, neinteles de anarhisti si 4chan.
In ciuda esecurilor constante ale anarhistilor de a se uni destul de mult pentru a face orice fel de progres minuscul impotriva inamicilor ideologici (democratie, capitalism, comunism si forumuri de pe Internet), au totusi o serie de teme si simboluri in comun. Unul dintre simbolurile cele mai importante este revolutionarul englez din secolul al XVII-lea, Guy Fawkes, care a devenit faimos pentru incercarea sa de a distruge printr-o explozie Parlamanetul pentru a destabiliza guvernul britanic.
Comparatia este probabil mai recognoscibila in cultura pop ca fiind baza pentru nuvela graifca / catastrofa de box office „V for Vendetta”, in care un tip se costumeaza ca Fawkes si distruge o teocratie distopica diabolica. In ultimii ani, printr-un joc online bizar de telefonul fara fir, Fawkes a ajuns, cumva, sa reprezinte lupta adolescentilor de pe Internet contra scientologiei.
Desi anarhistii ar putea sa aiba dreptate cand spun ca Fawkes a fost singura persoana care a intrat vreodata in Parlamant cu intentii oneste, pe care avea de gand sa le puna in aplicare, au uitat care erau acestea. Fawkes nu incerca sa distruga o teocratie diabolica, incerca sa instaleze una.
Fawkes lupta pentru Spania si Biserica Catolica. Scopul sau era sa opreasca revolutia protestanta usor mai egalitara din Anglia prin restaurarea dominatiei catolice. De ar fi reusit Complotul prafului de pusca, Marea Britanie ar fi aratat probabil mai putin ca o comunitate anarhista si mai mult ca statul politienesc fascist despre care Alan Moore ne-a avertizat.