Simptomele astmului

Batran astmatic

Astmul este o problema de sanatate care afecteaza plamanii, fiind caracterizat printr-o serie de probleme, precum tusea, respiratia suierata, o apasare in piept sau lipsa de aer. Tusea uscata apare in timpul noptii, la primele ore ale diminetii sau in timpul ori dupa depunerea de efort fizic. Foarte des, acesta este singurul simptom al bolii, insa, fiind “doar o tusa”, foarte multi oameni ignora semnul. Uneori, se intampla ca dupa accesul de tuse, persoana bolnava sa expectoreze o cantitate micuta de sputa albicioasa, lipicioasa si vascoasa. Foarte multi oameni ignora si semnul acesta, considerand tusea si sputa ca fiind semne ale fumatului sau ale vreunei raceli mai usoare. Acest lucru nu este adevarat si trebuie consultat medicul daca prezentati asemenea simptome.

Respiratia suieratoare este un simptom important, in ciuda faptului ca nu se aude mereu, aceasta putand sa apara doar daca se depune efort fizic ori daca persoana respectiva este racita. Dispneea sau greutatea in respiratie te face sa te simti de parca te-ai sufoca si ca nu ai puterea sa tragi destul aer in piept. Pentru a se putea expira se folosesc muschii toracelui, impingand aerul afara. Un alt simptom important este senzatia de greutate in cutia toracica, simtind ca ti se striveste pieptul si apare, din nou, dupa depunerea de efort fizic, dar si daca petreci timpul in frig.

In cazul unui plaman sanatos, cand persoana respira, fluxul de aer intra si iese liber si cu usurinta din plamani, fara sa prezinte probleme persoanei. In cazul astmului, insa, acest lucru devine tot mai greu de realizat, deoarece caile respiratorii se inflameaza. Acestea devin sensibile la schimbarile de mediu, putand sa apara crize astmatice. In timpul unei crize de astm, peretii cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul lor se concentreaza si mucusul secretat apare in cantitati tot mai mari, obturand caile respiratorii, facand respiratia dificila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *