Fiecare dintre noi este condus de un anumit tip de temperament care ne va defini si personalitatea. Daca ne putem schimba caracterul, cu temperamentul ne nastem si nu il vom putea schimba niciodata, ci doar il vom putea masca prin anumite trasaturi caracteriale. Astfel ca unii dintre noi sunt impulsivi, altii sunt delasatori, altii melancolici sau altii sociabili, asa ca toate aceste trasaturi le avem datorita temeperamentului nostru. Asadar, exista 4 tipuri de temperament: coleric, melancolic, sangvinic si flegmatic.
Astfel ca temperamentele se impart in doua categorii: introvertitii si extrovertitii. Din categoria introvertitilor fac parte flegmaticii si melancolicii, iar din categoria extrovertitilor fac parte colericii si sangvinicii. Temperamentul introvertit este caracterizat prin interiorizare, liniste si meditatie, in timp ce temperamentul extrovertit este caracterizat prin exteriorizare, impulsivitate, rapitate.
Flegmaticul este dominat de diferite trasaturi, cum ar fi: calmul, delasarea, diplomatia, tactul. Flegmaticul este cea mai diplomata persoana, iar convietuirea cu el este extrem de usoara. De asemenea, acesta este calm, actioneaza cu tact si cu atentie. Persoanele care detin acest tip de temperament vorbesc putin si nu le place sa detina functii de conducere.
Melancolicul este introvertitul ingrijorat si emotiv, creativ deoarece reuseste sa-si transpuna foarte bine sentimentele prin intermediul artei, poeziei sau compozitiei. Melancolicii sunt extrem de emotivi si nu pot trece cu vederea cu usurinta insultele sau criticile.
Sangvinicul este activ, energic, ii place sa socializeze si sa faca lucruri noi. De asemenea, acestia sunt vorbareti, creativi, uita extrem de repede si sunt atenti la nevoile celorlalti, sunt dezorganizati, insa se axeaza foarte mult pe a-i ajuta pe cei din jur.
Colericul este extrovertit, are o personalitate puternica, este agresiv, are abilitati de lider si este insesibil uneori, are foarte multa energie si este extrem de eficient in tot ceea ce face.
Asadar, temperamentul caracterizeaza fiecare persoana, acesta nu poate fi schimbat, insa exista posibilitatea de a-l educa prin intermediul caracterului.