Activitatile extrascolare sunt activitatile realizate de catre copii in afara programului lor obisnuit de scoala.
Parerile in legatura cu activitatile extrascolare sunt impartite.
Pe de-o parte, unii parinti si specialisti considera ca participand la cat mai multe activitati extrascolare, copiii lor au ocazia de a invata lucruri noi, de a-si dezvolta personalitatea si de a-si gasi un drum in cariera.
Pe de alta parte, alti parinti si specialisti considera ca prea mult timp petrecut in activitati extrascolare inseamna mai putin timp liber dedicat relaxarii. Acest lucru inseamna reducerea timpului de joc, de sport si de odihna.
Se zice ca pentru a reusi in cariera este necesar uneori sa ne sacrificam din timpul propriu, insa la varste foarte mici, acest lucru devine discutabil.
Sa luam de exemplu un curs de balet. Micile viitoare balerine trebuie sa isi petreaca multi ani din viata exersand miscari de dans foarte dificile si incomode.
Un alt exemplu ar fi un interactiv curs de sah. Este foarte bine ca un copil sa isi dezvolte inteligenta prin mutari strategice, insa daca respectivul curs este foarte obositor, iar copilul respectiv chiar nu este interesat de domeniu, cursul respectiv nu numai ca nu il ajuta pe acesta sa isi dezvolte inteligenta, ci mai degraba il descurajeaza pe copil sa isi descopere alte calitati pe care le are.
Cea mai buna modalitate de a ne alege un curs extrascolar, daca ne hotaram sa alegem unul, este sa apelam la un psiholog care sa il testeze pe copilul nostru si sa ne zica in ce domenii are acesta abilitati. Trebuie luate in considerare si pasiunile copiilor spre anumite domenii, deoarece o pasiune deosebita pentru un anumit domeniu poate duce la performante mari cu sacrificii minime.
Cursurile extrascolare sunt un mod foarte bun prin care copiii pot interactiona cu alti copii de varsta lor si pot invata lucruri incredibile, isi pot dezvolta inteligenta si creativitatea, insa trebuie alese cu grija pentru a nu-i descuraja pe cei mici.