Turnul Eiffel – lucruri interesante

Ieri, in ziua de 14 iulie, Franta si-a comemorat ziua nationala. Ziua de 14 iulie simbolizeaza asedierea Bastiliei si pronirea Revolutiei Franceze.

Daca ar fi sa asociem Franta cu un anumit monument ar fi cu siguranta Turnul Eiffel din paris. Acesta a fost realizat acum 125 de ani si a fost construit pe o perioada de 2 ani 2 luni si 5 zile.

In anul 1889 acesta a fost finalizat si a fost folosit drept poarta de intrare pentru Exposition Universelle pentru a comemora cei 100 de ani trecuti de la asedierea Bastiliei.

Sunt totusi o serie de lucruri pe care probabil nu le stiai in legatura cu Turnul Eiffel:

1. Gustav Eiffel nu a fost foarte impresionat de proiect la inceput. Initial acesta a fost proiectat de Emile Nouguier si Maurice Koechlin. Eiffel a cumparat mai tarziu planurile si patentul proiectului.

2. La constructia turnului au fost folositi 300 de muncitori, 18,038 de piese individuale de otel, 2.5 milioane de nituri, 10 000 de tone de material de constructii. Toate acestea au contruibuit la realizarea unui turn de 300 de metri intaltime 324 daca e sa luam in considerare si antena de 24 de metri aflata in varful turnului.

3. Turnul Eiffel a fost construit ca fiind un simbol al stiintei moderne. In timpul in care acesta era construit o alta ramura a tehnologiei era la inceputurile sale, si anume fotografia. Pe parcursul constructiei au fost realizate multe fotografii cu turnul ce se ridica.

4. In momentul in care turnul a fost finalizat acesta era cea mai inalta constructie din lume. Titlul de ce-a mai inalta cladire din lume l-a meninut pana in anul 1930 cand in New York a fost ridicata Chrysler Building care are o inaltime de 319 metri.

5. Trecerea de la sezonul rece la cel cald are un efect destul de interesant asupra constructiei. Aceasta creste si se micsoreaza pana la 15 centimetri in fiecare an datorita diferentelor de temperatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *